De aangifte IB is niet goed gegaan!

Deze opmerking hoorde ik toen ik vanmorgen mijn telefoon beantwoordde.

Aangifte IB

Een klant van mij heeft twee weken terug zijn aangifte IB ontvangen. Samen hebben wij deze doorgenomen en het was hem volkomen duidelijk wat hij over 2018 aan IB en ZVW moest afdragen.

Ik vroeg hem “wat bedoel je precies, wat is er niet goed gegaan?”

Wat bleek; met de post had hij de bekende blauwe enveloppen ontvangen met daarin de aanslagen, maar, met hele andere, hogere, bedragen. Hij was onaangenaam verrast.

Jaartal

Ik vermoedde meteen al wat er aan de hand was, stelde hem gerust en vroeg hem de enveloppen erbij te pakken.

Wat bleek; de blauwe enveloppen bevatten de voorlopige aanslagen voor het jaar 2019.

Nadat ik hem had uitgelegd hoe het in elkaar zit, zuchtte hij even…. dus, als ik het goed begrijp moet ik deze bedragen ook meteen betalen? Ja, maar het hoeft niet in 1x keer, je mag deze bedragen in termijnen betalen. Gelukkig heeft hij zijn zaakjes voor elkaar; hij zorgt ervoor dat hij altijd een behoorlijke reserve heeft, dus er was wat geld betreft geen paniek.

Wees voorbereid

Dit is een situatie die veel ondernemers gaan meemaken of meegemaakt hebben. Vaak betaal je over de eerste 2 jaar als ondernemer pas achteraf de IB/ZVW. Vanaf het 3e jaar maakt de Belastingdienst een inschatting van jouw te verwachten winst en legt jou voorlopige aanslagen op.

Deze aanslagen mag je in termijnen betalen.

Met de aangifte IB worden de bedragen, die je al vooruit betaald hebt, weer verrekend. Deze periode is voor ondernemers, die een paar jaar aan de gang zijn, cruciaal. Cruciaal omdat dan duidelijk wordt of er genoeg geld apart gezet is voor de diverse Belastingen. Want, naast de aanslagen IB/ZVW over 2018 én de voorlopige aanslagen IB/ZVW voor 2019 moet deze maand óók de aangifte BTW gedaan worden en betaald.

Zorg dat je erop bent voorbereid en zet een bepaald gedeelte van je omzet weg om de diverse Belastingen op tijd te kunnen betalen!