Het doel heiligt de middelen

Dit spreekwoord kwam dit weekend bij mij opborrelen. Waarom dit weekend zul je denken. Afgelopen vrijdag was de 1e dag van de driedaagse training “Effectief communiceren met NLP” die ik volg bij het Ambitiehuis uit Alkmaar (een aanrader, maar dit terzijde).

Dat de training wat in mij losgemaakt heeft, is duidelijk. Het blijft maar borrelen in mijn bol. Een onderdeel van de training was doelen stellen en het meetbaar maken; dit was tevens de opdracht voor de volgende week.

Mijn doel is duidelijk

Heel Nederland moet weten wat mijn missie is; Iedere zzp’ers nu financieel bewust maken zodat zij ook in mindere tijden overeind blijven”.

Maar hoe maak je dit meetbaar? Niet te doen. Mijn opdracht is om de stappen naar mijn doel in kaart te brengen. Dat gaat lukken, dat heb ik voor mijzelf aardig in beeld.

Blokkade

Wat ik me ook bewust werd, is dat er bij mij een blokkade zit wat mijn doel in de weg staat. Ik vind het lastig om op de voorgrond te treden. Ik hoef niet zo nodig in de schijnwerpers, laat mij maar achter de schermen mijn werk doen. Ik realiseer me nu dat ik mijn doel hiermee dus nooit zal bereiken.

Door de training is bij mij het kwartje gevallen; mijn blokkade is gebaseerd op een verkeerde veronderstelling. Je kunt op twee manieren in de schijnwerpers staan; óf voor jezelf (ego-dingetje) óf je doet het voor je doel. Ik trok het duidelijk naar mijzelf toe en dát laat ik vanaf nu los.

Positieve benadering

Het spreekwoord “Het doel heiligt de middelen” heeft een afkeurende lading. Het betekent dat voor het bereiken van een doel alle middelen zijn geoorloofd. Dat gaat mij te ver.

Dit spreekwoord heeft mij tot een positieve gedachte gebracht; Ik ga in de schijnwerpers staan om mijn doel te bereiken!