Hoe meer omzet hoe beter? Wanneer trap je op de rem?

Ik raak niet ondersteboven van een ondernemer die zegt dat hij 5 ton omzet maakt. Dat zegt mij helemaal niets. Als hij 5 ton omzet maakt maar daar niets van overhoudt, denk ik alleen dát is hard werken voor niets!

Indrukwekkend

Hoe komt het toch dat wij dat indrukwekkend vinden? Veel omzet. Zegt dat iets over de ondernemer? Natuurlijk. Hij werkt hard, steekt zijn nek uit, is innovatief om nog meer omzet te genereren en zit in deze flow. Dat mag ik graag zien, mensen die gedreven zijn, ergens voor gaan.

Maar, wat ik ook zie is dat er vaak van die hoge omzet weinig overblijft, in echte euro’s wel te verstaan. Dat vind ik jammer. Ik begrijp wel hoe het komt, als ondernemer doe je waar je goed in bent. Je zit in een flow, je huurt mensen in, sluit abonnementen af, verhuist naar een groter pand, je kunt alle rekeningen gewoon betalen, dus je bent goed bezig zou je zeggen én vol gas werk je aan nog meer omzet, zo logisch!

Hoeveel rek is er?

Maar, wat ik mij dan afvraag, wanneer is de rek eruit? De week heeft maar 7 dagen en het worden er echt niet meer. Wanneer trap je als ondernemer op de rem om te bekijken of je wel écht goed bezig bent? Als het te laat is? Denk hier eens over na.

Even pas op de plaats

Blijf niet doorhollen. Gun jezelf de tijd om even achterover te gaan zitten om de cijfers van je bedrijf eens door een andere bril te bekijken. Bereken of je geld overhoudt als alle kosten betaald zijn. Bereken hoeveel reserve je hebt opgebouwd. Is dit bedrag hoog genoeg om minimaal 3 maanden door te kunnen draaien zonder omzet? Reserveer je al voor je oude dag?

Gun jezelf de tijd om deze vragen te beantwoorden

Schuif het niet op de lange baan maar zorg dat je weet of je goed bezig bent.
Vind je dit lastig? Wil je dat een paar kritische ogen meekijken?

Neem contact met me op, ik zorg dat jij weet hoe je ervoor staat. Blijkt dat niet rooskleurig te zijn, dan help ik jou om het tij te keren!

Mail naar info@margreetroels.nl of bel 06-1719 0615.