Pinnen – “elk voordeel heb ze nadeel” (Johan Cruijff)

Op een verjaardag ging één van de gesprekken over de voor- en nadelen van pinnen. Interessant onderwerp.

De voordelen zijn ons allemaal bekend. Makkelijk. Snel. Altijd geld bij je. Alleen je pas is genoeg. Geen gedoe meer met een portemonnee die uitpuilt met muntjes. Allemaal waar. Maar….. natuurlijk is er ook een maar.

Eén opmerking triggerde mij; “als ik ga winkelen met alleen mijn pas, winkelt dat heerlijk ontspannen, ik heb altijd geld genoeg bij me”.

Nadeel

Dát is een groot nadeel van pinnen, want zolang je pas “het” blijft doen, is er geen vuiltje aan de lucht. Totdat je thuis komt en bij elkaar optelt hoeveel geld je hebt uitgegeven. Uit eigen ervaring weet ik dat het nooit meevalt. Tijdens het winkelen tel ik altijd grofweg op hoeveel ik heb uitgegeven.
Maar als ik achteraf alles bij elkaar optel, is het vaak meer dan dat ik berekend had. “Oh ja, daar ben ik ook nog geweest” en “oeps, die kleine bedragen bij elkaar is toch meer dan ik dacht”. Waarschijnlijk herkenbaar……

Systeem

Het is algemeen bekend dat veel mensen moeite hebben om goed (lees verstandig) met hun geld om te gaan. Ligt dat aan die mensen? Deels. Het ligt ook aan ons systeem. Alles moet makkelijker, eenvoudiger en vooral sneller. Eén ding wordt daarbij over het hoofd gezien. En dat is het overzicht.

Overzicht

Hoe kun je ervoor zorgen dat je tijdens het winkelen dat overzicht hebt zodat je niet meer uitgeeft dan dat je van plan was? Heel simpel.

Open bij je bank nóg een betaalrekening en stort hierop het geld dat je maximaal wilt uitgeven tijdens je winkeldag. Als je na een paar aankopen wilt weten of je de volgende aankoop kunt betalen, is één blik op je bankapp genoeg.
Géén verrassingen meer achteraf en volgens mij winkelt dat nóg veel relaxter!