Pinnen – “elk voordeel heb ze nadeel” (Johan Cruijff)

Vanmorgen was ik op een verjaardag en één van de gesprekken ging over de voor- en nadelen van pinnen. Interessant onderwerp.

De voordelen zijn ons allemaal bekend. Makkelijk. Snel. Altijd geld bij je. Alleen je pas is genoeg. Geen gedoe meer met een portemonnee die uitpuilt met muntjes. Allemaal waar. Maar….. natuurlijk is er ook een maar.

Eén opmerking triggerde mij; “als ik ga winkelen met alleen mijn pas, winkelt dat heerlijk ontspannen, ik heb altijd geld genoeg bij me”.

Nadeel

Dát is een groot nadeel van pinnen, want zolang je pas “het” blijft doen, is er geen vuiltje aan de lucht. Totdat je thuis komt en bij elkaar optelt hoeveel geld je hebt uitgegeven. Uit eigen ervaring weet ik dat het nooit meevalt. Tijdens het winkelen tel ik altijd grofweg op hoeveel ik heb uitgegeven.

Maar als ik achteraf alles optel, is het vaak meer dan dat ik berekend had. “Oh ja, daar ben ik ook nog geweest” en “oeps, die kleine bedragen bij elkaar is toch meer dan ik dacht”. Waarschijnlijk herkenbaar……

Systeem

Het is algemeen bekend dat veel mensen moeite hebben om goed (lees verstandig) met hun geld om te gaan. Ligt dat aan die mensen? Deels. Het ligt ook aan ons systeem. Alles moet makkelijker, eenvoudiger en vooral sneller. Eén ding wordt daarbij over het hoofd gezien. En dat is het overzicht.

Overzicht

Hoe kun je ervoor zorgen dat je dat overzicht hebt zodat je niet meer te veel uitgeeft tijdens het winkelen? Heel simpel.

Open bij je bank nóg een betaalrekening en stort hierop het geld dat je maximaal wilt uitgeven tijdens je winkeldag. Als je na een paar aankopen wilt weten of je de volgende aankoop kunt betalen, is één blik op je bankapp genoeg. Géén verrassingen meer achteraf en volgens mij winkelt dat nog veel relaxter!

P.S.
Ook ondernemers kunnen met deze eenvoudige oplossing meer overzicht krijgen. Stel je voor hoe relaxt je onderneemt als je weet dat het geld voor de btw apart staat? Of, dat je in één oogopslag ziet dat er geld genoeg is om over te maken naar privé?

Uit eigen ervaring weet ik dat het veel rust geeft als je in één oogopslag kunt zien hoeveel geld je voor welk doel beschikbaar hebt.

Wil je hier meer over weten? In een vrijblijvend gesprek vertel ik je er graag over.
Je kunt mij bereiken via 06 – 1719 0615 of info@margreetroels.nl.