Sparen om een boek te schrijven

Op een netwerkbijeenkomst raak ik aan de praat met een leuke vent. We hebben een heel gezellig gesprek en wij vertellen elkaar waar we mee bezig zijn en vooral waar we blij van worden. Op het moment dat ik vertel dat ik een boek heb geschreven, lichten zijn ogen op. “Dat is sterk, dat ben ik ook plan!” zegt hij enthousiast.

Sparen en plannen

Hij wil weten hoe lang ik erover heb gedaan om het boek te schrijven. Op mijn antwoord “5 maanden” kijkt hij mij verbaasd aan. “Huh, 5 maanden, zo snel? Heb jij dan niet gewerkt in die periode?” Ik antwoord dat ik die periode weinig heb gewerkt. Zijn volgende vraag komt meteen “hoe heb je je dan financieel kunnen redden?” Mijn antwoord verbaast hem weer “ik heb ervoor gespaard”.

Gespaard? vraagt hij. Ik zeg “Ja”. Als je wat wilt, waarvan je weet dat het je leventje ondersteboven gaat gooien, moet je zorgen dat je financieel voorbereid bent. “Hoe heb je dat dan aangepakt?” is zijn volgende vraag.

Ik vertel hem dat het sparen mij met de paplepel is ingegoten, dus dat dat voor mij normaal is. Van alle omzet die ik maak, zet ik steevast 20% op een aparte rekening. Deze rekening is voor mij een bufferrekening. Omdat ik goed op mijn kosten let, kan ik dit hoge percentage altijd apart zetten.

Vanaf het moment dat ik ben gaan schrijven, heb ik me compleet gefocust op het schrijven én herschrijven.
Omdat ik wist dat ik niet hoefde na te denken over geld verdienen, kon ik me volledig terugtrekken in mijn bubbel.
Iedere maand heb ik een bedrag van mijn bufferrekening overgemaakt naar mijn privérekening om van te leven.
Ook gebruikte ik deze rekening om de extra kosten te betalen die bij het uitgeven van een boek horen.

“Jeetje, wat slim!” is zijn reactie.

Door deze opmerking raak ik getriggerd. Hoezo slim? Dit is toch de enige manier om nieuwe dingen aan te gaan? Door mijn verhaal wordt hij zich bewust dat hij financieel niet is voorbereid om een boek te gaan schrijven. Met een grote grijns op zijn gezicht neem hij later afscheid met de woorden “vanaf nu ga ik sparen om op een later tijdstip mijn boek te kunnen schrijven!"

Zou jij ook willen dat je een paar maanden offline kunt gaan?
Ik vertel je graag over de mogelijkheden. Je kunt mij bereiken via 06 – 1719 0615 of info@margreetroels.nl