Week van het geld en de ZZP’er

Het doel van “de week van het geld” is om leerlingen te leren omgaan met geld. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Een prachtig initiatief van Wijzer in Geldzaken, dit jaar al voor de 9de keer.

Omgaan met geld

Maar wat als je als volwassen ZZP’er nooit geleerd hebt om met geld om te gaan? Nederland heeft ruim een miljoen ZZP’ers; dit aantal is in 3 groepen onder te verdelen:

De ZZP’ers die:

  1. financieel onderlegd zijn, hun boekhouding begrijpen, de cijfers van hun bedrijf kennen en overzicht hebben over de geldstromen binnen hun bedrijf en daardoor bewuste keuzes maken.
  2. geen of weinig financiële kennis hebben maar van huis uit geleerd hebben om te sparen. Zij zetten bijvoorbeeld geld apart voor de Belastingen.
  3. geen of weinig financiële kennis hebben en niet geleerd hebben om te sparen.

De laatste groep ZZP’ers loopt het grootste risico om binnen een paar jaar financieel onderuit te gaan, met alle gevolgen van dien.

Zolang er genoeg geld verdiend wordt en alle rekeningen betaald kunnen worden, is er geen vuiltje aan de lucht. In hun achterhoofd weten ze wel dat ze aan hun toekomst moeten denken, maar met het excuus “komt wel” wordt dit lastige onderwerp steeds op de lange baan geschoven.

Juist tegen deze groep wil ik zeggen:

“Alsjeblieft, steek je kop niet langer in het zand en neem de financiële touwtjes in handen. Zorg dat je de baas wordt over je geld, voor nu én in de toekomst.”

Dat klinkt natuurlijk geweldig, de baas over je geld, maar hoe doe je dat? Heel simpel, door te sparen!

Ga sparen

Dit klinkt tuttig en ouderwets, maar dit is de enige manier om als ZZP’er overeind te blijven. Als je het woord “sparen” vervangt door het woord “reserveren” wordt het meteen een zakelijke term en spreekt het tot de verbeelding, maar het is precies hetzelfde. Reserveren = sparen!

Reserveren is een must! Je móet reserveren voor de belastingen, voor financiële tegenvallers en je pensioen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je financieel onderuit gaat.

Onthoud goed: “Een bedrijf zonder reserve is een bedrijf zonder toekomst”.

Plan van aanpak

Daphne Lie en ik hebben speciaal voor de laatste twee groepen ZZP’ers het boek “Je financiën als ZZP’er de baas” geschreven. Een boek in spreektaal, zonder boekhoudkundige termen en daardoor juist begrijpelijk als je geen kennis hebt van boekhouden, cijfers en het omgaan met geld.

In dit boek word je aan de hand meegenomen en lees je hoe je op een eenvoudige manier slim met je geld kunt omgaan. Je leert stap voor stap hoe je geld reserveert (spaart) voor de belastingen, financiële tegenslagen en je pensioen. Ook word je uitgelegd hoe een boekhouding in elkaar zit en welke cijfers belangrijk zijn om te weten.

Door de begrijpelijke taal en de ondersteunende tekeningen kom je erachter dat een boekhouding eenvoudiger is dan je denkt. Je moet het gewoon even weten.

Missie

Daphne en ik zijn geldadviseur voor ZZP’ers en onze missie is om te zorgen dat zoveel mogelijk ZZP’ers een ZZFP’er worden; een Zelfstandige Zonder Financiële Problemen.

Om onze missie te doen slagen hebben wij dit boek geschreven. Daarnaast geven wij cursussen, één-op-één begeleiding en verzorgen wij workshops en lezingen.

“Zorg goed voor jezelf en je bedrijf, voor nu én in de toekomst. Neem de financiële touwtjes in handen en wees de baas over je geld. Altijd!”

Voor meer informatie, kijk op onze gezamenlijke website www.zzfp.nl.