“Wist ik niet” wordt niet geaccepteerd door de Belastingdienst

Als je als ZZP’er aan de slag gaat, moet je ook een boekhouding bijhouden. Je oriënteert je op internet en overal lees je dat je de boekhouding heel makkelijk zelf kunt doen met een boekhoudpakket.

En dat ís ook zo.

De pakketten zijn intuïtief, begrijpelijk en onder water wordt alles automatisch goed neergezet. Maar, er is één grote maar….

Gegevens

De gegevens worden alleen goed neergezet als, ja ALS, deze goed zijn ingevoerd. En daar gaat het vaak mis. Als je niets van boekhouden weet, is een fout zo gemaakt. Fouten die veel gemaakt worden gaan over wel of niet de btw aftrekken, de bijtelling van de auto, de afschrijvingen en het boeken van buitenlandse btw.

Wat ik veel lees is dat ZZP’ers elkaar “helpen” op boekhoudgebied. Er wordt een vraag gesteld en met kromme tenen lees ik de (goedbedoelde) antwoorden. Vaak worden deze vragen beantwoord door niet-boekhouders…….

Ook hier gaat het vaak mis. In veel gevallen krijgen ze níet het juiste antwoord. Het vervelende is dat ze niet weten dat het antwoord fout is.

Ben ik een negatieveling? Nee, zeker niet. Maar ik baal ervan als mensen verkeerd worden geïnformeerd. Met de beste bedoelingen worden deze vragen gesteld en ook met de beste bedoelingen worden de antwoorden gegeven. Wat ik duidelijk wil maken; het juiste antwoord krijg je alleen van een boekhouder!

Als ZZP’er moet je je realiseren dat:
– jij altijd zelf aansprakelijk bent voor je boekhouding
– de Belastingdienst verwacht dat jij als ondernemer alle regels kent
– “ik wist het niet” niet wordt geaccepteerd door de Belastingdienst

Wat kun je het beste doen?

Als jij als ZZP’er gaat starten (of bent gestart) ben jij ook 100% verantwoordelijk voor de geldkant van je bedrijf.
Zorg daarom dat je ook de financiële basiskennis in huis hebt om je bedrijf te laten draaien.

Volg een cursus boekhouden, doe de dagelijkse boekingen zelf en laat een boekhouder de jaarlijkse boekingen doen en de IB-aangifte maken. Alleen op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan, maak je optimaal gebruik van alle aftrekmogelijkheden en zorg je dat de geldkant van je bedrijf 100% voor elkaar is!

Kortste klap

Op 18 september geef ik weer de cursus “Begrijpelijk boekhouden voor (startende) ZZP’ers”. Je kunt je hiervoor opgeven via mijn website www.margreetroels.nl. Het kost je een dag, maar dan weet je alles wat je moet weten over je boekhouding. Hoe je moet boeken, wat de valkuilen zijn en welke vragen je absoluut bij je boekhouder moet neerleggen.

Zorg goed voor jezelf en je bedrijf, voor nu én in de toekomst!